Datum

29 september 2019 14:30

Accommodatie

Onbekend

Het duel tussen FC Hoensbroek en KVC Oranje eindigde in een 0-1 zege voor de bezoekers. Een overwinning voor de mannen uit Bleijerheide dus met het kleinst mogelijke verschil. De zege kun je verdiend noemen op basis van hetgeen oranje-wit de eerste helft in voetballend opzicht liet zien, gecombineerd met een niet ophoudende overlevingsdrang na de rust, om zich een fel aandringend, maar amper gevaarlijk wordend FC Hoensbroek, van het lijf te houden.

Gevraagd naar een voorspelling kwam Roger Andre, ooit oefenmeester bij KVC Oranje, nu voor de tweede keer aan het roer in Hoensbroek, vooraf met het volgende: ,,Ik ken natuurlijk veel jongens van KVC Oranje. Het is gewaagd een voorspelling te doen. Sterker nog, dat kan eigenlijk niet. Ik denk namelijk dat men echt aan elkaar gewaagd is en dat het een dubbeltje op zijn kant wordt. Wellicht gaat de vorm van de dag de doorslag geven.” Trainer bij KVC Oranje-zijde Paul van Putten daarop: ,,Ik heb nog nooit een collega tegengesproken.”

Van de oefenmeesters hoefden de kijkers dus geen echte voorspelling te verwachten, althans niet in de vorm van een uitslag. Dat was ook niet onterecht, zo zou blijken. In de beginfase golfde het spel op en neer, waarbij thuisclub FC Hoensbroek iets meer dreiging ontwikkelde. Kansen leverde dat echter niet op. Na een kwartiertje begon KVC Oranje meer grip op de wedstrijd te krijgen. Fraaie aanvallen rolden vanuit een dominant middenveld richting het doel van Jelle Creusen, goalie van FC Hoensbroek. Kansen kwamen er ook. Een doelpunt van Ritchie Vienerius werd op aanwijzing van assistent-scheidsrechter Raymond Robeerts van de thuisclub door scheidsrechter Frank Engelen uit Belfeld wegens buitenspel afgekeurd. Marvin de Mey mocht een vrije trap in kansrijke positie nemen, maar kon de doelman met zijn rollertje niet verschalken en Martijn Sangen punterde na een fraaie individuele actie over links over de veste van Creusen, die in zijn jonge jaren zijn kunsten bij KVC Oranje vertoonde.

De 0-1 leek in de maak en kwam er ook. Scott Vienerius nam op links een hoekschop en bereikte voorbij de tweede paal broer Ritchie. De oudere van de twee legde af op Joey Niesters. Die laatste schoot met zijn linker hard richting de linker bovenhoek. Jelle Creusen kwam er nog wel met zijn vingertoppen aan, maar was in feite kansloos en kon een voorsprong van KVC Oranje dus niet verhinderen.

Even later kogelde aanvoerder Dennie de Vries van de thuisclub aan de overzijde vanaf de rand van de zestien naast de veste van Lars van der Weide, doelwachter bij KVC Oranje. Feitelijk was  dat het enige echte gevaarlijke wapenfeit, dat FC Hoensbroek in het eerste bedrijf kon laten noteren. Op slag van rust kreeg Bob Roberts de uitgelezen kans om de 0-2 te laten aantekenen. Hij werd door Marvin de Mey met een dieptepass vrij voor Jelle Creusen gezet. Roberts kwam niet goed uit met zijn passen en schoot ver naast.

Na de hervatting veranderde het spelbeeld. In tegenstelling tot vóór de rust kwam KVC Oranje niet meer toe aan datgene waar de ploeg zo goed in is, voetballen, de bal in hoog tempo rondspelen, om vervolgens tot kansen en treffers te komen. FC Hoensbroek won nu ook plots veel meer duels in het middenveld, waardoor het de bezoekers meer en meer achteruit wist te drukken. Er ontstonden meerdere dreigende situatie in de buurt van de veste van Lars van der Weide van KVC Oranje. Echter, tot echte kansen kwam het nagenoeg nooit, mede omdat de defensie van KVC Oranje op de belangrijke momenten de overhand bleef houden door achterin als winnaar uit de persoonlijke duels te komen.

Zodoende bleef de spanning tot het einde toe gewaarborgd. Waar het soms wachten leek op de gelijkmaker werd het bijna nog 0-2. Chris Frauenrath zette Joey Niesters oog in oog met doelman Jelle Creusen. De goalie, die dus zijn vuurdoop kende bij KVC Oranje en nu via Roda JC en MVV bij FC Hoensbroek terecht is gekomen, redde bekwaam met zijn voeten.

Roger Andre na afloop: ,,Op basis van de eerste helft is de overwinning van KVC Oranje verdiend. Wijzelf konden na de rust wel druk ontwikkelen, maar kansen hebben we niet gecreëerd.” Paul van Putten: ,,Na rust wilden we waarschijnlijk te gehaast richting de 0-2. We vergaten te blijven voetballen. Aan de andere kant, we hebben ook niets weggegeven. Goed verdedigen hoort ook bij voetbal en over die kwaliteit blijken we dus te beschikken. Kortom, verdiend gewonnen.”