KVC Oranje geeft zege uit handen - KVC Oranje

KVC Oranje geeft zege uit handen

KVC Oranje 1 (zon)

1 - 1

Weltania 1 (zon)

Competitie

3e klasse B

Datum

9 oktober 2022 14:30

Scheidsrechter

F.P.A. Halmans

Accommodatie

Sportpark Bleijerheide
Voorterstraat 80
6462SX
KERKRADE
tel. 045-5451264

KVC Oranje heeft tegen Weltania in blessuretijd een zege uit handen laten glippen. De ploeg van trainer Paul van Putten was een kwartier voor tijd verdiend op voorsprong gekomen, maar zag Sjors van Velzen na 92 minuten voor de gelijkmaker tekenen en de ploeg uit Welten, van trainer Sid Plum, daarmee alsnog een niet meer verwacht punt bezorgen.

Het eerste wapenfeit in de wedstrijd was voor Weltania. Het publiek had zich nog maar amper langs de zijlijn genesteld of Lars Remans verscheen in kansrijke positie binnen de zestien van KVC Oranje. Remans leverde een harde, lage schuiver af, maar die werd door thuisclubdoelman Lars van der Weide onschadelijk gemaakt. Even later kreeg aanvoerder Martijn Sangen van de thuisclub het op zijn heupen. Hij werkte zich in de as van het veld langs een aantal opponenten en haalde van zo’n 20 meter hard uit. Zijn schot ging net over de veste van gastenkeeper Mik Dohmen.

Weltania beschikt over veel voetballend vermogen. Dat kwam er in deze krachtmeting echter amper uit, mede omdat een gehavend aangetreden KVC Oranje -de ploeg miste een aantal bepalende spelers- heel sterk acteerde in de duels en verreweg de meeste daarvan won. Dat leverde gaandeweg ook een overwicht op en een paar kansen. De eerste kwam er rond het half uur, na een voorzet vanaf links van Sybe Nijdam. Die voorzet werd door Chris Frauenrath, in de lucht hangend, à la Zlatan, met de hak verlengd. Ritchie Vienerius volleerde de bal vervolgens, halfhoog, met zijn rechter, richting de veste van Mik Dohmen. De doelman had het nakijken, maar kon opgelucht adem halen, omdat de lat hem te hulp schoot. Even later was Vienerius opnieuw dicht bij de 1-0. Nu kon hij, staande op de lijn van het doelgebied, uit de draai uithalen. Zijn inzet met de linker werd echter geblokt door een verdediger van de bezoekers. Een poging van Shensley Angela van KVC Oranje verdween net naast de rechter paal van het doel van Mik Dohmen en een schot van Chris Frauenrath werd door diezelfde goalie over zijn doel getikt. Aan de andere kant werd Weltania gevaarlijk toen Max Conemans een tweetal opponenten te snel af was. Zijn inzet ging evenwel voorlangs. De grootste kans in het eerste bedrijf kwam er op slag van rust. KVC Oranje mocht op vijf meter van het gastendoel een vrije trap nemen, nadat Mik Dohmen na een terugspeelbal het speeltuig in zijn handen had genomen. Martijn Sangen legde breed op Ruud Vanhauten, maar die laatste schoot vervolgens hoog over de veste van Dohmen.

Na de hervatting  veranderde eigenlijk niets aan het spelbeeld. KVC Oranje bleef maar duels winnen en de kansen op de 1-0 kwamen er in ruimere mate, de ene, het moet gezegd, wat groter dan de andere. Chris Frauenrath, Chadney Jeukens en Ruud Vanhauten kregen de kans de thuisclub schietend en/of koppend op voorsprong te zetten. Hun pogingen echter misten precisie of Mik Dohmen voorkwam dat hun inspanningen werden beloond. En toen KVC Oranje om een penalty vroeg nadat Chadney Jeukens bij een poging om in te koppen in de rug werd geduwd, wuifde scheidsrechter Frank Halmans dat resoluut weg.

KVC Oranje vergat, zo mag je concluderen, in die fase om zichzelf te belonen. Dan loop je, aldus een oeroude voetbalwet, het risico er aan de andere kant eentje binnen te krijgen. Dat gebeurde ook bijna toen Lars Remans, op aangeven van Sjors van Velzen, op rechts doorbrak. Zijn harde pegel ging tegen de rechter paal. En een kopbal van de goed ingevallen Jop Waltmans kon door doelman Lars van der Weide met kunst- en vliegwerk ternauwernood uit de linker driehoek worden getikt.

De verdiende voorsprong voor de thuisclub kwam er uiteindelijk toch. Pakweg een kwartier voor tijd slalomde Shensley Angela op links langs zijn opponent Remco Beukers. Angela leverde vervolgens een lage voorzet af die door Chadney Jeukens op waarde werd geschat en met zijn linker via de binnenkant van de rechter paal tegen het net werd gewerkt: 1-0.

Eindelijk de verdiende voorsprong, zo voelde het, zeker als je KVC-er bent. En niets wees er eigenlijk op dat Weltania nog langszij zou komen. De ploeg uit Welten werd eigenlijk nooit echt gevaarlijk. Maar ja, het blijft natuurlijk voetbal, een sport met altijd weer verrassingen en plotwendingen. Ook nu. Sander Theunissen mocht, centraal halverwege de helft van KVC Oranje, een vrije trap nemen. Hij dirigeerde de bal hoog richting de linker kant van het doelgebied van de thuisclub. Willem Bindels kopte in, doelman Lars van der Weide tikte de bal met zijn vingertoppen tegen de lat, waarna Sjors van Velzen de bal voor het intikken had. Zo’n kans moet je de boomlange aanvaller natuurlijk niet geven: 1-1. Niet veel later blies de uitstekend leidende scheidsrechter Frank Halmans voor de laatste keer deze middag op zijn fluitje.

Na afloop heerste bij KVC Oranje, waar vooraf, gezien de uitgangspositie, velen voor een punt zouden hebben getekend, teleurstelling. Bij Weltania was men opgelucht dat een verliespartij in extremis was voorkomen. Over het vertoonde spel dan weer was men bij KVC Oranje tevreden, terwijl de adepten van Weltania absoluut niet te spreken waren over hetgeen de eigen ploeg op de  mat had gelegd.

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!