6462SX
KERKRADE
tel. 045-5451264

FC Landgraaf mag weer hoop koesteren

Het is een zonnige, maar koude, zondagmiddag. In Sportpark Bleijerheide zijn een kleine 100 toeschouwers komen opdagen om te kijken naar de derby tussen KVC Oranje en FC Landgraaf. Uiteindelijk winnen de gasten met de 3-1. Het loopt, los van de uitslag, anders dan de meesten hebben voorzien en gehoopt.

In de voorbeschouwingen geldt KVC Oranje, gezien de stand op de ranglijst, als de favoriet voor deze confrontatie. De ploeg van trainer Paul van Putten staat zesde. FC Landgraaf staat voorlaatste, een plek die aan het einde van het seizoen rechtstreekse degradatie betekent. Bovendien hebben de mannen van Dave Zafarin een fikse achterstand op de ploegen die net boven FC Landgraaf staan. Drie punten zijn dus keihard nodig.

In het begin van de wedstrijd valt van de favorietenrol van KVC Oranje niets waar te nemen. Integendeel, FC Landgraaf komt prima uit de kleedkamer en is binnen vijf minuten een paar keer dicht bij de 0-1. Rick Schmitz kan van dichtbij uithalen. Zijn inzet stuit op de vuisten van KVC-goalie Lars van der Weide. In de rebound heeft Vichy Marchena de hoek voor het uitzoeken. Zijn schot gaat evenwel via de buitenkant van de linker paal naast. Even later kopt Mason van der Wal in kansrijke positie naast.

KVC Oranje heeft vooralsnog weinig in de melk te brokkelen. De ploeg van Paul van Putten blijft ver beneden het peil dat normaliter wordt aangetikt. Daar komt bij dat het niet meezit. Alle beslissingen van scheidsrechter Hans Janssens uit Roermond vallen in deze fase uit in het voordeel van de bezoekers. KVC Oranje krijgt in ruim twintig minuten geen enkele vrije trap. Theoretisch kan dan natuurlijk, maar het valt op. De schrijver dezes is niet objectief, zult u als lezer ongetwijfeld denken. Dat klopt.

Na 25 minuten wordt FC Landgraaf een hoekschop toegekend. Verbazing, bij beide ploegen en rondom. Raoul Erkens slingert de bal vanaf links voor en Lars van der Weide stompt de bal correct weg. Hans Janssens wijst naar de penaltystip. Strafschop dus. Verbazing bij FC Landgraaf, verbijstering aan de kant van KVC Oranje. De scheidsrechter heeft, zo verklaart hij later, een duwfout gezien. Zijn visie heeft weinig draagvlak. Hij staat daarin (redelijk) alleen. Er wordt gediscussieerd. De man in het zwart beent vervolgens richting het kleedlokaal en legt de wedstrijd stil. Spelers, technische staf, bestuur én supporters zien het met stomme verbazing gebeuren. Op het wedstrijdformulier zal de arbiter later vermelden dat hij tijdelijk heeft gestaakt omdat KVC Oranje het niet eens is met de door hem toegekende penalty. Is er sprake van bedreiging richting de referee? Nee. Is er (voordien) sprake geweest van een schoppartij? In de verste verte niet.

Een periode van bezinning en beraad volgt. Enkele rust uitstralende persoonlijkheden van beide verenigingen gaan met scheids in conclaaf. Na pakweg 20 minuten komen Hans Janssens, spelers, trainers en andere betrokkenen weer het veld op om de wedstrijd te hervatten. Met een strafschop logischerwijze. Die was immers voor de onderbreking toegekend. Raoul Erkens schiet de bal via de vingertoppen van doelman Lars van der Weide in de linker hoek binnen: 0-1.

Had KVC Oranje eerder in de wedstrijd nagenoeg niets in te brengen, nu wordt dat plots anders. De ploeg van Paul van Putten komt alsnog aan voetballen toe, er volgen een paar mooie aanvallen en er zijn kansen. Ook zijn er nu arbitrale beslissingen in het voordeel van de thuisclub. Een inzet van Shensley Angela -uit een toegekend directe vrije trap- is een prooi voor gastenkeeper Jaimy Engelsman, een kopbal van Ben Vloeberghs gaat net over de veste van Engelsman en Chris Frauenrath raakt de bal in kansrijke positie volkomen verkeerd. Zijn inzet gaat naast.

Aan  de andere kant is er een uitbraak van FC Landgraaf. Die wordt echter wegens (vermeend) buitenspel afgebroken, nu tot verbijstering van alles en iedereen die FC Landgraaf een warm hart toedraagt. Dan wordt het 1-1. Ben Vloeberghs bereidt voor en Shensley Angela draagt zorg voor de afronding.

Lang duurt de vreugde aan KVC-zijde over die gelijkmaker niet. Rick Schmitz mag op ongeveer 25 meter van de het KVC-doel een vrije trap nemen. Hij schiet de bal met zijn rechter, hard en over de geformeerde muur van oranje-wit, onhoudbaar in de rechter bovenhoek. Een beauty, zeker bezien vanuit Landgraafs standpunt. De rust wordt bereikt.

Na de hervatting moet KVC Oranje op jacht naar de gelijkmaker. Dat lukt niet echt. In feite blijft het bij één serieuze kans. Aanvoerder Martijn Sangen kopt vrijstaand, maar ook uit een moeilijke hoek, voorlangs. Aan de andere kant is er meer dreiging. Zo’n kwartier voor tijd wordt dat ook omgezet in effectiviteit.  Vichy Marchena legt af en Robbert van Esburgt tikt binnen: 1-3.

In blessuretijd krijgt ook KVC Oranje een pingel. Niels Lanckohr gaat in de zestien tegen de vlakte en versiert een strafschop. Shensley Angela schiet, maar doelman Jaimy Engelsman tikt de bal fraai uit de -gezien vanuit het oogpunt van de schutter- linker benedenhoek. Het laatste fluitsignaal klinkt.

Na afloop wordt in de bestuurskamer flink gedebatteerd, ook over meerdere beslissingen. Trainer Paul van Putten blijft nuchter en reëel. Hij: ,,We kunnen het wel hebben over beslissingen, maar hebben jullie het voetbal gezien? Dat was gewoon slecht en de minst slechte heeft verdiend gewonnen.” Een prijzenswaardige visie van de verliezend oefenmeester.

Zijn collega Dave Zafarin hoort het aan, lijkt het wat positiever gestemd te zijn, maar zegt dan: ,,De minst slechte gewonnen? Misschien wel ja, maar weet je, als je staat waar wij staan, boeit het niet echt of het goed of slecht is geweest. Als er maar wordt gewonnen en dat hebben we gedaan.”

FC Landgraaf mag dankzij de zege in een wedstrijd die velen -los van het resultaat- graag anders hadden zien verlopen hopen dat rechtstreekse degradatie kan worden afgewend. Voor KVC Oranje zijn de druiven zuur, maar ook nu geldt weer: volgende week nieuwe kansen. Dan volgt de uitwedstrijd bij Weltania. Altijd weer een leuk affiche. En FC Landgraaf mag thuis op puntenjacht tegen hekkensluiter FC Kerkrade-West (volgend seizoen getraind door Paul van Putten).