KVC Oranje Finalist!

KVC Oranje 1 (zon)

2 - 1

Sportclub Irene 1 (zon)

Competitie

2e klasse/3e klasse HPK 3A - MPK 3C

Datum

16 juni 2022 20:00

Scheidsrechter

Anoniem

Accommodatie

Sportpark Bleijerheide
Voorterstraat 80
6462SX
KERKRADE
tel. 045-5451264

KVC Oranje heeft zich dankzij een zwaarbevochten 2-1 overwinning tegen SC Irene geplaatst voor de finale van de nacompetitie. Tegenstander daarin is FC Geleen-Zuid. Het duel vindt plaats bij SV Langeberg in Brunssum. Aanvang is 14.30.

KVC Oranje tegen SC Irene eindigde dus -voor zo’n 300 toeschouwers- in 2-1. Het duel mondde naarmate de tijd verstreek  in de tweede helft meer en meer uit in een ware thriller, voor de direct betrokkenen dan toch, spelers, technische staf en aanhang. De spanning steeg tot grote hoogte, voor de bezoekers omdat de 2-2 niet wilde vallen, voor thuisclub KVC Oranje omdat men moest vrezen dat de voorsprong niet over de streep zou kunnen worden getrokken. Neutrale toeschouwers zullen wat anders naar de verrichtingen hebben gekeken, maar dat telt in dit soort wedstrijden niet.

KVC Oranje kwam het best uit de startblokken. Al in de tweede minuut kreeg de ploeg van trainer Paul van Putten een dot van een kans. Na een mooie aanval over rechts leverde Ben Vloeberghs een voorzet af, die door Chris Frauenrath met het hoofd werd afgelegd op Mees Ruiters. De nummer 14 van KVC Oranje nam de bal geheel vrijstaand volley, maar zag het speeltuig langs de linker paal van de veste van gastenkeeper Rik Wilms gaan.

Een minuut later had het 0-1 kunnen staan. Sierd Janssen, spits van de Tricolores uit Tegelen, kon zich vrijspelen en haalde hard uit met zijn rechter. De enthousiaste supportersschare uit Tegelen, naar Bleijerheide afgereisd met een daartoe gehuurde bus,  wilde al beginnen met juichen. De inzet van Janssen spatte echter op de rechter paal achter thuisclubgoalie Lars van der Weide uiteen. Mees Ruiters kreeg een tweede kans op de 1-0, nu op aangeven van Ben Vloeberghs. Deze keer ging zijn poging naast het doel van Wilms. Aan de andere kant was een poging van Lars Curvers (schuiver) eenzelfde lot beschoren.

Halverwege het eerste bedrijf viel de openingstreffer. Ben Vloeberghs stuurde Chris Frauenrath op rechts diep. Met een ultieme poging de bal te raken punterde de KVC-topscorer de bal langs gastenkeeper Rik Wilms in de verre hoek: 1-0. SC Irene was nog maar nauwelijks van de schrik bekomen, of het stond 2-0. Weer was Frauenrath de afmaker, nu na een puntgave voorzet, met buitenkant rechts, vanaf links van wederom Ben Vloeberghs, die zich daarmee als koning van de assist ontpopte.

Voor KVC Oranje leek er geen vuiltje aan de lucht. De bezoekers, getraind door Eric Caasenbrood, vielen wel aan, maar konden lang geen potten breken. Echt in gevaar kwam de KVC-defensie eigenlijk niet. Toch werd het 2-1, toen Sierd Janssen vanaf links naar binnen sneed en aangeland binnen de zestien met zijn rechter een schuiver losliet die in de linker benedenhoek achter een verbouwereerde Lars van der Weide verdween.

Na de hervatting greep SC Irene het initiatief. De ploeg van Caasenbrood zette KVC Oranje, dat in het eerste bedrijf prima voetbal had laten zien, meer en meer onder druk. Oranje-wit moest noodgedwongen achteruit en zich beperken tot een aantal uitvallen, die af en toe wel dreigend bleken te zijn. Dries Janssen was dicht bij de gelijkmaker toen hij na een voorzet van Imo Selen vanaf links vrijstaand leek te kunnen inkoppen. Zijn tegendraadse kopbal ging echter over de veste van Lars van der Weide. Zoals gezegd was KVC Oranje in de counter een aantal keren dreigend. De ploeg van trainer Paul van Putten verzuimde echter de voorsprong te vergroten, waardoor het spannend bleef.

Goalie Lars van der Weide van KVC Oranje verrichtte in de slotfase een tweetal cruciale reddingen en trok daarmee de overwinning van zijn ploeg over de streep. Eerst redde hij knap op een inzet van de op hem af stormende  Amine Bachiri en diep in blessuretijd hield hij Sierd Janssen, die van dichtbij leek binnen te schieten, met zijn voeten van de gelijkmaker af.

Het billen knijpen aan de kant van de KVC-aanhang -want dat was het in de tweede helft meer en meer geworden- kon een einde nemen, toen scheidsrechter Mohamed Arzafan uit Helmond even later voor de laatste keer op zijn fluitje blies. Vreugde dientengevolge in Bleijerheide, teleurstelling, maar ook trots, aan de kant van SC Irene. Die ploeg had, net als KVC Oranje, alles gegeven, maar kreeg niet waar men wellicht recht op had: een verlenging.

Maar, het is al gememoreerd, dat is voetbal, en zeker wedstrijden zoals deze. Duels in de nacompetitie, eigenlijk steeds weer finales, waar weinig zinnigs over valt te voorspellen, wedstrijden ook, vaak dan toch, waar men het meer van de spanning dan van goed voetbal moet hebben .

Over finale gesproken: KVC Oranje heeft zich dus geplaatst voor de echte finale, zondag tegen FC Geleen-Zuid, dat zich voor die apotheose plaatste door na verlenging met 4-1 te winnen van RKVVO uit Veldhoven. Plaats van handeling is de accommodatie van SV Langeberg in Brunssum (14.30).

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!